Vi har altid været glade for vores fastbrændselsfyr på Thorslykke. Men vi har haft brug for at fremtidssikre det yderligere. Læs med og se hvordan vi sparer penge på varme og og gør os uafhængige af eksterne varmekilder, med en kombination af et fastbrændselsfyr, solfangere og en stor akkumuleringstank.
Vores centralvarmesystem
-
Fastbrændselsfyr: Vi har flyttet og installeret vores fastbrændselsfyr til den nye lade, hvor vi fyrer med træ fra vores egen skov. Det giver ikke kun varme, men også en følelse af selvstændighed. Og som et godt ordsprog lyder: Så får man jo varmen to gange.
-
Akkumuleringstank: En gammel melassetank på 6000 liter fungerer som vores akkumuleringstank. Den er grundigt isoleret og kan holde på varmen i flere dage, hvilket betyder, at vi ikke behøver at fyre dagligt.
-
Solfangere: På taget har vi installeret solfangere, som opvarmer vandet i akkumuleringstanken. På solrige dage er det ofte nok til at dække hele vores varmebehov.
Tips til dig, der overvejer selvforsyning med varme
-
Vurder dine ressourcer: Har du adgang til egen skov eller anden brændsel?
-
Overvej en akkumuleringstank: Det giver fleksibilitet og reducerer behovet for konstant fyring. Vi har erfaret at det godt kan svare sig at få en større akkumuleringstank. Den tager godt nok længere tid at varme op, men til gengæld skal du ikke bruge brænde på at varme fyr og hele systemet op hver dag,
-
Kombiner centralvarme med solenergi: Solfangere kan supplere dit varmesystem og reducere brændselsforbruget. Solfangere er ikke så populært længere, så det er nemt at finde brugt.
-
Tænk økonomisk: Vi købte både fyr, tank og solfangere brugt, hvilket gjorde projektet mere overkommeligt.
Det har været en lang proces, men nu hvor det hele kører er vi så glade. For selvforsyning med varme er essentielt for os, da det hænger sammen med vores tanker om selvforsyning.