Årets gang

Forår på gården

flaskelamDe første lam ser dagens lys i april/maj måned. Det er en travl periode, for vi konstant overvåger moderfårene, for at være parate, når de små kommer. Det er naturligvis allerbedst, hvis de kan klare det hele selv, men ind imellem kan det være behov for, at vi går ind og hjælper mor og barn, så de kan få den bedste start sammen. Det kan for eksempel være, hvis det lille lam har svært ved at finde yveret. Det er meget vigtigt, at lammene får mælk indenfor 3-4 timer efter læmning, derfor er vi meget opmærksomme i denne periode. Og det kan godt byde på både godnat-, -nat og -morgenhjælp til at die. Så ind i mellem har vi endda sovet i stalden hos de små, for at holde opsyn og hjælpe til. Det er en sand fornøjelse at få lov at være så tæt på de første dage.

I maj måned begynder græsset for alvor og gro, og vi begynder at skære ned på foder i stalden. Det er det mest naturlige for dyrene, at spise friskt græs på marken, så det er klart det, de foretrækker.

Sommer på gården

udrugning af kyllingerOmkring juni måned begynder hønsene at blive skruk, og vi skal dagligt holde øje med at de ikke gemmer sig i hønsehuset eller i hønsegården med en bunke æg. Vi har før oplevet en hel flok bortblevne æg, som pludselig havde fået ben og gik rundt sammen med en stolt mor i hønsegården. Generelt er hønsene meget solidariske og vil gerne ruge sammen, så ofte har vi 2-3 høns, der ligger på den samme bunke æg. Og når æggene er udruget, passer begge mødre skam også flokken i hønsegården.

Hele sommeren gror markerne lystigt og dyrene går konstant med hovedet nede i græsset. I sommerperioden sender vi kvierne ned på vores skråning, hvor der er masser af nyt saftigt græs, vandløb, skov og mark.

I august måned plejer markerne at være klar til høst. I den tørre sommer 2018 blev der lavet ensilage af græs, det rakte lige netop vinteren igennem.

 

Efterår på gården

Dyrene kommer hjem til gården og begynder at få tilskudsfoder for eksempel valset byg og ensilage. Foderet dyrker og høster vi selv her på gården. Det er på denne tid, vi begynder at gøre klar til slagtning.

 

Vinter på gården

Vinteren igennem er der daglig opdatering af foderstatus.
I november måned er det tid til at vores vædder kommer sammen med moderfårene. Et får er drægtigt i 146-157 dage, så det passer nogenlunde med, at vi vil få lam sidst i april, først i maj måned.