Selvforsyning med Brænde: Sådan gør vi det på Thorslykke

Vi har haft en fantastisk dag med en stor opgave: at få savet alt tømmeret fra den gamle lade i stykker, som nu skal bruges til brænde. Det har været et af de projekter, vi har set frem til i et stykke tid. Men det blev gjort meget lettere og sjovere, da naboen og børn fra området kom for at hjælpe. Der var virkelig gang i savene og trillebørerne. Så er det ingen sag at lave selvforsyning med brænde. En rigtig hyggelig dag med masser af fællesskab.

Brænde fra den gamle lade

Da vi begyndte at rive den gamle lade ned, vidste vi, at vi ville genbruge så meget som muligt. Træet, der ikke kunne genanvendes, blev savet i passende stykker til vores centralvarmesystem, der kører på fastbrændsel. Dette betyder, at vi ikke har nogen varmeregning. For vi skaffer vores brænde fra gårdens egne træer – og nu også fra det gamle byggeri. At kunne bruge det træ, vi selv har fældet og savet, føles både økonomisk og bæredygtigt. Det er en måde at lukke kredsløbet på gården og gøre os mere uafhængige af eksterne energikilder.

Fællesskab og hjælpende hænder

Det var ikke nogen lille opgave at få savet den store bunke træ. Men heldigvis kunne vi få hjælp fra mange gode hænder – både fra naboer og børn, der synes, det var sjovt at få lov til at være med. Det blev til en dag fyldt med grin, saven og hyggeligt samvær. Det er den slags fællesskab, der virkelig gør arbejdet sjovere, og vi var taknemmelige for at have så mange til at hjælpe.

Varmt hus uden varmeregning

Vi er stolte af at være selvforsynende med brænde. Vores centralvarmesystem bruger kun fastbrændsel som kilde til varme, og det betyder, at vi ikke har nogen varmeregning. Det er noget, vi virkelig værdsætter – både for økonomiens skyld og for miljøet. Det er klart at fastbrændsel ikke er for alle, for bliver der ikke fyret og bliver fyret ikke passet - ja så er huset koldt. Men at skaffe vores eget brænde og bruge det til opvarmning af huset er en vigtig del af vores liv på Thorslykke. Det er en naturlig del af vores hverdag og et skridt mod en mere bæredygtig livsstil.

Vi elsker at gå sammen om opgaverne uanset om vi fælder træ, graver kartofler op eller laver hjemmelavet leverpostej.