Hvert år, når vi slagter, tænder vi gruekedlen og koger litervis af suppe på knoglerne fra vores dyr. At koge kraftsuppe er ikke bare en praktisk måde at udnytte så meget som muligt af dyret – det er også en tradition, hvor hele familien er med. For Anja er det en tradition, der fører minderne tilbage til barndomme, og overleveringen af denne kundskab fra hendes mor. Den erfaring bliver nu givet videre til Liv, Storm og Nord og bragt ind i vores landliv med egne dyr.
Fordele ved at koge kraftsuppe
- Udnytter hele dyret: Ingen knogler går til spilde.
- Pladsbesparende: Knoglerne omsættes hurtigt, så de ikke fylder i fryseren.
- Næringsrig mad: Kraftsuppe er fyldt med mineraler og collagen, som styrker kroppen.
- Nem hverdagsmad: Suppen fryses ned og kan hurtigt tages op til en næringsrig aftensmad.
En nem guide til at koge kraftsuppe
Uanset om du har en stor gruekedel eller en lille gryde, er det let at lave kraftsuppe:
- Samle ingredienser: Knogler (fx spidsbryst, ben med marv), rodfrugter (gulerødder, pastinak, selleri), løg, porre, laurbærblade, peberkorn og evt. urter.
- Kog: Læg knoglerne i gryden og bring i kog. Skum af og tilsæt herefter grøntsagerne i gryden, dæk med vand, bring i kog og lad simre i 6-24 timer.
- Si og opbevar: Si suppen, lad den køle og hæld på rengjorte mælkekartoner eller andre beholdere egnet til fryseren.
En smag af vinterens værdi
Når vi vælger at koge kraftsuppe, sker det altid, når haven går på hæld. Det giver os også mulighed for at få brugt mange rodfrugter og forberede suppeurter. Resultatet er lækker, næringsrig mad, der nærer os langt ind i vinteren – en smag af selvforsyning og tradition i hver en skefuld.
Vil du også koge kraftsuppe? Læs her hvordan du kan få økologisk kød i gode udskæringer inklusiv kogeben. Perfekt til dig, som kan lide at lave mad fra bunden.