Sådan kalker du din bondegård – En nem guide til effektiv kalkning

En ting som følger med en gammel bondegård er....masser af kalkede vægge. Kalkning af en bondegård kan lyde som en stor opgave, men det er faktisk noget, de fleste kan gøre selv, og det går forholdsvis hurtigt. Det er ikke en opgave, der kræver præcision som maling, da kalken kun skal have den rette dækkeevne og ikke nødvendigvis et “pænt” resultat. I denne guide vil vi give dig både praktisk viden og tips, så du kan komme i gang med at kalke din bondegård på bedst mulige måde!

Hvad er kalk, og hvorfor skal man bruge det?

Kalk, eller stampet kalk, er et naturligt materiale, der er blevet brugt i århundreder til at beskytte bygninger, især på landsteder og bondegårde, men også kirker. Kalk er fremstillet af kalksten, der brændes og omdannes til kalk, som blandes med vand. Det er et naturligt og åndbart materiale, hvilket betyder, at det tillader bygningens vægge at “ånde”. Det er særligt vigtigt for ældre bygninger og bygninger i fugtige områder.

Fordele ved kalkning:

  • Fugtregulering: Kalk hjælper med at regulere fugt, så væggene kan afgive fugt uden at blive skadet.
  • Holdbarhed: Kalk er meget holdbart og beskytter mod skimmel og alger da det er basisk.
  • Naturlig æstetik: Kalk giver et smukt, naturligt udseende og ældes med charme.

Hvornår er det bedst at kalke?

Joachims far har altid sagt, at i gamle dage kalkede man altid på gårdene inden pinse. Der var der endnu ikke for meget markarbejde, så tjenestefolkene havde ekstra tid. Men der var heller ikke for meget sol og varme, så kalken blev tvangstørret. Og et lille tip fra gammel tid: resten af kalken fik stokroserne altid 😉

Hvad skal du bruge, når du kalker et hus?

Når du går i gang med kalkning, er der nogle grundlæggende materialer og værktøjer, du skal bruge. Her er en liste over de vigtigste ting:

  • Kalk: Du kan købe færdiglavet kalk eller lave din egen ved at blande kalkpulver med vand. Vi køber altid færdiglavet stampet kalk, som skal røres op inden brug. Ønsker du farve, skal du vælge oxydfarve og blande i kalken.
  • Vand: Brug rent vand til at blande kalken. Vandet skal være tempereret, ikke for varmt eller koldt.
  • Pensel eller kost: Du kan bruge en stor pensel eller en kalkkost til at påføre kalken. Hvis du har store flader, kan en kost være lettere.
  • Stiger: Sørg for at have en stige, hvis du skal kalke høje vægge.
  • Værktøj: Det kan være en fordel at have en boremaskine og piskeris eller farvemixer til boremaskine, da det er meget nemmere at røre kalken op på denne måde, end med håndkraft.

Trin-for-Trin guide til kalkning af din bondegård

  1. Forberedelse af overfladerne Start med at rense væggene for snavs, mos og gamle løstsiddende kalk. Hvis væggene er meget porøse, kan det være en god idé at forvande dem let med vand, så kalken ikke suges ind for hurtigt.
  2. Bland kalken Hvis du bruger færdiglavet kalk, skal du blot følge anvisningerne på emballagen. Hvis du laver din egen blanding, brug ca. 1 del kalkpulver til 3 dele vand, indtil blandingen får en tyk, men smørbar konsistens.
  3. Påfør kalken Brug din pensel eller kost til at påføre kalken på væggen. Start oppe og arbejd dig nedad. Vær generøs med kalken, men sørg for at få et jævnt lag. Hvis du ønsker en mere rustik, uperfekt finish, kan du lade penselstrøgene være synlige.
  4. Lad det tørre Lad kalken tørre i 12-24 timer. Kalk kan have en tendens til at ændre sig i farven, mens det tørrer, så vær forberedt på, at den slutlige farve først viser sig, når det er helt tørt.
  5. Evt. påfør et ekstra lag Hvis du ønsker et mere dækkende resultat, kan du påføre et ekstra lag kalk efter den første er tørret.

Hvad skal du være opmærksom på?

Selvom kalkning er en relativt enkel opgave, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Vejrforhold: Kalk skal ikke påføres, hvis det er for varmt eller for koldt. Ideelt set skal temperaturen være mellem 10-20°C, og det må ikke regne under eller lige efter kalkningen.
  • Tørringstid: Kalken skal have tid til at tørre ordentligt mellem lagene, ellers kan den blive skør eller ujævn.
  • Sikkerhed: Kalk er et basisk materiale, så det kan irritere huden. Brug handsker, beskyttelsesbriller og en maske for at undgå indånding af støv.

Kalkning af din bondegård er en effektiv måde at beskytte bygningen på og samtidig give den et naturligt og smukt udseende. Med de rette materialer og lidt tid kan alle være med til at få et flot resultat, der holder i mange år fremover.