Ny permakultur køkkenhave : Transformering af 1000 m2 køkkenhaven

Vi har været utroligt glade for vores køkkenhave gennem årene, men som med alle projekter på en gård, udvikler behovene sig. Vores gamle, labyrintiske urtehave – med dens krogede gange og uregelmæssige bede – har altid givet os masser af glæde. Me vi kunne mærke, at det var tid til at nytænke og organisere det hele på en mere funktionel måde. Vi ville gerne have en køkkenhave, der ikke kun var smuk, men også mere effektiv og bæredygtig. Vi har derfor valgt at anlægge en permakultur køkkenhave.

Den nye Urtehave – Et permakultur design

Vores gode ven Simon, som er permakultur-arkitekt er en uundværlig del af vores projekt, og han har lavet en grundig plan for, hvordan vi bedst udnytter vores 1000 m² køkkenhave. I hans design er hele området nu inddraget som en sammenhængende have, hvor græsset er erstattet af bede og gange. Alt er arrangeret i en struktur, der fremmer både bæredygtighed og effektivitet.

Permakultur i praksis

Permakultur handler om at designe et landbrug eller have, der arbejder med naturen. Dette betyder at minimere behovet for eksterne ressourcer som kunstgødning og vand, samtidig med at man skaber et økosystem, hvor alle elementer understøtter hinanden.

I vores nye design har vi fokuseret på at skabe regulerede bede, der er nemmere at vedligeholde, samtidig med at vi bevarer de smukke, organiske former, vi elskede i den gamle have. Bedene er blevet opdelt, så vi kan dyrke forskellige planter i forskellige sektioner. Nogle er blivende bede som jordskokker og rabarber. Andre er til et årige grøntsager. Da permakultur er gravefrit og trædefrit er ingen bede bredere, end vi kan nå over dem fra stierne.

Swalers og vandingssystem

En af de mest spændende opgraderinger, vi har lavet, er indførslen af et vandingssystem baseret på swalers – vandskyggende grøfter, der hjælper med at indsamle og distribuere vand effektivt. Det er noget, vi indtænkte sidste år, da vi rensede vores sø. I år har vi integreret det i urtehaveplanen, så vi kan pumpe vand fra søen og lede det ind i systemet.

Swalers fungerer ved at bremse vandets bevægelse, så det får tid til at trænge ned i jorden, hvilket er en fantastisk metode til at reducere behovet for kunstvanding, især i tørre perioder. Det betyder, at vores have vil kunne klare sig godt selv i varme somre, og vi sparer på vandforbruget.

Et sammenhold i arbejdet

Det bedste ved denne proces er, at det er noget, vi laver sammen som familie. Sammen med Simon, hans børn og vores egne børn har vi arbejdet hårdt for at få haven på plads. Hver gang vi ser et nyt bed tage form bliver vi mere og mere glade for det, vi har skabt. Det er hyggeligt at være sammen om et fælles mål, og vi nyder hver time, vi bruger i haven.

Tips og tricks til permakultur

Her er nogle af de tips, vi har lært undervejs, som kan være nyttige for dig, hvis du selv arbejder med permakultur eller drømmer om at starte:

  1. Planlæg i flere faser – Permakultur handler om at starte med en langsigtet plan. I stedet for at forsøge at lave alt på én gang, begyndte vi med at udvikle et overordnet design, og så gradvist implementere ændringerne. Dette gør det lettere at justere, hvis noget ikke virker som planlagt.
  2. Vandsystemet er afgørende – Swalers er en effektiv måde at håndtere vand på. Sørg for, at dit system er designet til at indsamle vand, når det regner, og at det er let at pumpe vand fra søen eller en anden vandkilde ind i systemet. Det giver stor frihed, når du skal vande.
  3. Diversificér dine planter – Når du arbejder med permakultur, er det vigtigt at have en bred vifte af planter, der arbejder sammen. Vi har blandet blomster, grøntsager og urter på tværs af bedene, så de understøtter hinanden med naturlige processer som bestøvning og skadedyrsbekæmpelse.
  4. Skab samspil mellem dyrene og haven – Vi har valgt at have både køer, høns og får i nærheden af urtehaven. Dyrene bidrager med naturlige gødningsstoffer, og vi kan bruge deres affald som en vigtig ressource i haven.
  5. Giv plads til de uregelmæssige elementer – Selvom vi har arbejdet på at skabe regulerede og effektive bede, har vi stadig valgt at bevare nogle af de uregelmæssige hjørner, hvor planter kan vokse naturligt. Det er vigtigt at huske på, at ikke alt behøver at være perfekt i en permakulturhave.

Permakultur design

At arbejde med permakultur og nytænke vores køkkenhave har været en utrolig lærerig og givende proces. Det er et stort arbejde, men også en fantastisk måde at være sammen på som familie. Vi ser frem til at følge udviklingen af vores nye urtehave.

Vi håber, at vores erfaringer kan inspirere dig til at tænke over, hvordan du kan gøre med din egen have – uanset om du arbejder med permakultur eller bare ønsker at skabe en mere effektiv og hyggelig have.