Når man bor på landet og drømmer om mere selvforsyning, er det svært ikke at blive forelsket i tanken om at udvide sin dyreflok. Vi har allerede køer, høns og får, så grise var næste skridt mod et mere selvforsynende liv. Her kan du få gode tips til grisepasning.
En guide til grisepasning og livet som selvforsynende
Vi anskaffede vores grise, primært for at hjælpe med at rydde op i hønsegården, som var blevet overtaget af meterhøje brændenælder. Grise er fantastisk gode til at rydde op, og de elsker at rode i jorden efter mad. En praktisk løsning til et problem, som vi tidligere ikke havde fundet en nem løsning på.
Vi blev hurtigt meget glade for grisene. De er langt mere tillidsfulde, end vi havde forventet. Når de ser os, løber de hen til os, ivrige efter opmærksomhed. Børnene hjælper med at samle æbler og agern til dem, og grisene elsker deres daglige godbidder. Det er et liv, der føles ægte og nærværende – en smuk del af det selvforsynende landliv, vi har valgt at leve.
At passe grise – Hvordan kommer man i gang?
At få grise er en stor beslutning. Og selvom det er en fantastisk oplevelse, kræver grisepasning både tid, plads og viden. Her er nogle overvejelser og praktiske tips om grisepasning, hvis du også overvejer at anskaffe dig grise:
1. Vælg den rigtige race
Der findes mange forskellige racer af grise, og det er vigtigt at vælge en, der passer til dine behov. Hvis du har plads til en større flok, kan du overveje en traditionel race som Duroc eller Landrace. De er gode til kødproduktion. Hvis du har mindre plads, kan du vælge en mindre race som Tamworth-grise.
2. Plads og indhegning af grise
Grise er aktive dyr, og de har brug for plads til at rode rundt i jorden. Hos os har de gået sammen med hønsene, det har været helt genialt. Hønsene har troligt gået efter grisene og samlet orm op, når grisene har møffet jorden op. Grise kræver et sikkert indhegnet område, da de kan finde på at grave sig under hegnene, hvis de er nysgerrige på, hvad der er på den anden side. Vi har en tråd i både 10 og 30 centimeters højde, men derudover også ekstra hegn om markerne. Der skal være dobbelt indhegning til grise.
3. Grises mad og ernæring
Grise er ikke kræsen, og de spiser næsten alt! Vi samler æbler og agern til dem, som de elsker, og vi giver dem madrester fra vores egen husholdning. Sørg dog for, at de også får en god blanding af grisefoder for at sikre, at de får de nødvendige næringsstoffer. Vi har fodret dem meget med byg som vi selv valser i laden.
4. Hygiejne og sundhed
Selvom grisene er ret selvforsynende, er det vigtigt at holde deres omgivelser rene. Sørg for, at de altid har adgang til rent vand, og at de har et tørt sted at sove. Vær opmærksom på, at grisene kan blive ramt af parasitter som lus og orm, så sørg for at holde øje med deres sundhed og få råd fra en dyrlæge, hvis det er nødvendigt.
Livet med grise – En del af det selvforsynende landliv
At have grise er ikke kun praktisk, det er også en stor del af den livsstil, vi har valgt at leve. Hver dag går børnene ude med os for at hjælpe med at fodre grisene, og de elsker at se dem komme hen til os, når de hører vores stemmer. Vi samler æbler og agern til grisene – det er en af de små glæder ved at bo på landet. At se børnene forstå og tage del i, hvordan vi tager ansvar for at passe dem, er en oplevelse, vi værdsætter dybt.
Når vi engang i fremtiden skal slagte vores grise, ved vi, at vi kan være stolte af, hvordan de har haft et godt liv. Kødet vil ikke kun være lækkert at spise, men også et symbol på det arbejde og den kærlighed, vi har lagt i vores dyrehold.
Tips og tricks til grisepasning
- Sikre dig at du har tid: Grise skal tilsees og have mad hver dag.
- Hold øje med deres sundhed: Hold øje med tegn på sygdom som ændringer i appetit eller opførsel - få da dyrlægekontrol.
- Giv dem noget at beskæftige sig med: Grise er meget intelligente og kan blive utålmodige, hvis de ikke har noget at lave. Giv dem grene eller små opgaver at løse. Som at rense en hønsegård for brændenælder.
- Sørg for skygge og beskyttelse: Grise kan nemt blive overophedede og solskoldet i varmen, så sørg for, at de har adgang til skygge og et køligt sted at hvile sig.
- Tilbyd dem et ordentligt hjem: Grise elsker at grave, så giv dem et område, hvor de kan udfolde sig naturligt.
At anskaffe sig grise har givet os en helt ny dimension af landlivet. Fra at rydde hønsegården til at nyde deres selskab hver dag, har grisene virkelig fundet deres plads i vores dyreflok. De er en del af den cyklus, hvor vi tager ansvar for det, vi spiser, og samtidig lærer vores børn om naturen, dyr og det at være selvforsynende.
Vi ser frem til mange år med vores grise og glæder os over at dele denne rejse med vores børn. Hvis du overvejer at få grise, håber vi, at vores erfaring kan være en hjælp. Grise er fantastiske, kloge dyr, der, når de passes godt, kan blive en vigtig og elsket del af din gård.
Bonusinfo: I gamle dage var 'Olden' (frugterne fra bøg og eg) betragtet som en skattet gave fra naturen. En landejendom var rig, hvis den havde mange olden, for det betød at man have meget god næring til grisene. Havde man ikke selv skov, kunne man betale oldengæld til skovejeren for at lade sine grise gå i hans skov.